AMANUNTE DESPRE PARADA MILITARA de 1 DECEMBRIE 2011

  • Si despre mijloacele tehnice din dotarea Inspectoratului de Politiei, Politiei de Frontiera, a Jandarmerie, Politiei locale, SRI sau ISU din judetul Giurgiu

1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, adoptata prin lege dupa inlaturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat Rezolutia prin care s-a consfintit unirea cu Romania a Transilvaniei, Banatului si Tarii Unguresti.

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza deci lupta romanilor transilvaneni pentru unitate nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari. Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera unui om politic, a unui guvern sau a unui partid, ci fapta istorica a intregii natiuni.

Ca la orice mare izbanda din viata unui popor, de Ziua Nationala ne dorim sa asistam la parada militara care onoreaza deopotriva vitejia inaintasilor si ne ofera garantia devotamentului fata de patrie a celor aflati sub haina militara..

Traditia paradelor militare in Romania dateaza de mai bine de un secol si jumatate, haina militara, purtata cu mandrie si devotament, impunand respect si starnind mereu admiratie.

Astfel, prima parada militara s-a organizat dupa unirea armatelor Moldovei si a Tarii Romanesti, in 1859, cand colonelul Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitorul Principatelor Romane Unite.

Tot de acea perioada se leaga si traditia drapelului de lupta, ca  simbol al onoarei, vitejiei si gloriei militare. La 1 septembrie 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a inmanat primele drapele de lupta unui numar de 10 unitati ale noii armate romane.

Drapelul de lupta se scoate la diferite ceremonii: solemnitatea prezentarii drapelului de lupta; festivitatea depunerii juramantului militar; paradele trupelor; revistele de front; predarea – preluarea comenzii unitatii; prezentarea onorurilor militare la funeraliile militare, dar si cu alte ocazii cand se ordona acest lucru.

 

Revenind la istoricul paradelor militare, sa spunem ca la 10 mai 1878, dupa Razboiul de Independenta, unitati ale armatei romane au defilat pentru prima data pe sub vechiul Arc de Triumf din Bucuresti, in prezenta Regelui Carol I.

Mai  tarziu paradele s-au organizat la incheierea marilor manevre militare regale, de Ziua Regelui care era si Ziua Nationala, apoi numai de Ziua Nationala.

La parada organizata la Giurgiu,  pe 1 decembrie 2011 in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, drapelul de lupta al Garnizoanei Giurgiu va deschide defilarea detasamentelor.

Drapelul evoca trecutul de lupta pentru libertate nationala al poporului roman, precum si traditiile unitatii, amintindu-i fiecarui militar datoria sfanta de a servi cu credinta patria, de a apara cu orice pret unitatea, suveranitatea si independenta Romaniei.

Onoarea de trece primul prin fata publicului a revenit comandantului paradei, lt. col. Stancu Marius  si  Garzii Drapelului National.  

Au urmat plutonul de rachetisti apartinand Brigazii 1 Rachete sol-aer din Ministerul Apararii Nationale, apoi a defilat doua plutoane din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Giurgiu. Parada  a continuat cu trei plutoane constituite din cadre militare ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Vlasca” al judetului Giurgiu. Plutonul care a incheiat coloana a apartinut Directiei Politiei Locale, institutie subordonata Consiliului Local si aflata permanent la dispozitia cetatenilor municipiului, infiintata la 1 ianuarie 2011, prin reorganizarea Politiei Comunitare.

Defilarea mijloacelor tehnice din dotarea structurilor Ministerului Administratiei si Internelor a fost deschisa de Inspectoratul de Politie al judetului Giurgiu. Mai intai autospecialele Serviciului Rutier, care asigura supravegherea si controlul circulatiei pe drumurile publice si sunt dotate cu aparatura video-radar, etiloteste pentru determinarea consumului de alcool si echipamente de marcare a unui eveniment rutier. Echipajele de ordine publica actioneaza in localitati urbane si rurale in sistem integrat pentru prevenirea si combaterea infractiunilor si faptelor contraventionale.

Autospeciala Serviciului de Interventie Rapida  asigura deplasarea si interventia operativa in cazul producerii unor atacuri din partea infractorilor foarte periculosi sau inarmati, pentru eliberarea ostatecilor, a persoanelor rapite sau sechestrate.

Laboratorul de  Criminalistica destinat efectuarii cercetarii la fata locului in cazul evenimentelor deosebite, inclusiv pe timp de noapte, dispune de echipamente foto-video si truse criminalistice complete pentru descoperirea si identificarea urmelor biologice de contact prezente la locul infractiunilor.

Autovehiculele speciale ale Jandarmeriei asigura deplasarea cu rapiditate a efectivelor pe timpul misiunilor. Fie ca sunt autovehicule LOGAN sau VOLKSWAGEN TRANSPORTER, mijloacele auto din dotarea Jandarmeriei Romane sunt dotate cu mijloace de semnalizare luminoase si acustice, precum si cu dispozitiv de amplificare a vocii.

Acestea au fost urmate de AUTOSPECIALA NISSAN TERRANO aflata in dotarea grupei de supraveghere si ordine publica Clejani, care tracteaza astazi ambarcatiunea usoara de interventie rapida pentru 10 persoane, folosita in caz de inundatii sau la prinderea infractorilor.

 

 

Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera a participat la parada cu cateva mijloace performante:

AUTOSPECIALA VOLKSWAGEN PASSAT, dotata cu un proiector portabil folosit pentru iluminarea in teren, la distanta, pe timp de noapte;

AUTOSPECIALA DE PATRULARE NISSAN PATHFINDER este destinata muncii operative si de patrulare, in toate anotimpurile, in zona de frontiera;

AUTOSPECIALA MERCEDES BENZ VITO, echipata cu rampa de avertizare optico-acustica, de culoare albastra, cu lampi stroboscopice, sirena, amplificator si difuzoare cu comanda la tastatura;

AUTOSPECIALA DE SUPRAVEGHERE A FRONTIEREI PE PRINCIPIUL TERMOVIZIUNII cu raza de actiune de 15 km si

AUTOSPECIALA NISSAN TERRANO folosita la patrularea in teren, care astazi tracteaza ambarcatiunea rapida de interventie ARVOR pentru supravegherea frontierei pe Dunare si combaterea braconajului piscicol.

Urmatoarele autovehicule  au apartinut  Directiei Politie Locala a municipiului Giurgiu, care prin structurile sale specializate executa misiuni de ordine publica si siguranta cetateanului, combaterea infractionalitatii stradale, interventie rapida, circulatie pe drumurile publice, disciplina in constructii si afisaj stradal, control comercial, protectia mediului si evidenta persoanelor.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Vlasca” al judetului Giurgiu a  inceput  prezentarea tehnicii de interventie intrata in dotarea serviciilor profesioniste pentru situatii de urgenta incepand cu anul 1977.

Autospeciala de cercetare chimica si radiologica, intrata in dotarea inspectoratului in 2007, este destinata interventiei in cazul accidentelor chimice si radiologice. Tracteaza motopompa Novus 2000 destinata interventiilor la inundatii si defectiuni ale sistemelor de utilitati publice.

Autopompa cisterna cu tun de apa si spuma – fabricata in anul 1977, asigura transportul la locul incendiului a substantelor de stingere, personalului, accesoriilor necesare stingerii incendiilor folosind apa si spuma. (Are o capacitate de 2800 de litri de apa, 100 de litri de spumogen si 140 litri de detergent).

 

Autospeciala de stins incendii cu pulberi pe autosasiu Roman – fabricata in 1983 –este destinata interventiilor pentru stingerea incendiilor de mari proportii, cu precadere cele izbucnite la echipamentele electrice, folosind ca substanta de stingere pulberile stingatoare. (Are o capacitate de 5000 kg de pulbere stingatoare.)

Autopompa cisterna de alimentare cu apa pe autosasiu Roman – fabricata in 1994 – cu capacitate de 9000 litri de apa, 800 litri de spumogen si 100 litri de detergent, asigura transportul la locul incendiului a substantelor, personalului si accesoriilor necesare stingerii incendiilor folosind apa sau spuma.

Autoscara mecanica de 30 de metri pe autosasiu Roman a intrat in dotare in anul 1980 si este destinata salvarii persoanelor de la inaltime si asigurarii patrunderii rapide a pompierilor la partile superioare ale cladirilor. In scurt timp va fi inlocuita cu o autospeciala de lucru la inaltimi de ultima generatie, (achizitionata prin Programul de Dezvoltare Regionala 2007-2013).

Autocamionul de interventie Roman, intrat in dotare in anul 1998, este folosit la interventii de amploare si situatii de urgenta de lunga durata, asigurand necesarul de personal, materiale specifice, carburanti lubrifianti etc. Autocamionul tracteaza barca pneumatica Kingfisher, cu capacitate de 10 persoane sau 1000 kg, folosita la salvarea de la inec a persoanelor si la evacuarea persoanelor si bunurilor in cazul inundatiilor de amploare.

Autospeciala Wolksvagen Touareg a intrat in dotare in anul 2007. Este folosita pentru deplasare rapida a grupei operative a inspectoratului la interventiile de amploare.

In continuare a defilat tehnica de interventie destinata asistentei persoanelor, tehnica achizitionata cu sprijinul Consiliului Judetean Giurgiu si Ministerul Sanatatii. Au fost prezentate 3 din cele 4 ambulante S.M.U.R.D. – intrate in dotarea serviciilor profesioniste in perioada   2008-2009, incadrate cu personal specializat in acordarea primului ajutor medical. Acestea sunt repartizate in municipiul Giurgiu si comunele Ghimpati, Mihai Bravu si Gaujani.

Autospeciala de descarcerare usoara Volkswagen Transporter – intrata in dotarea Detasamentului de pompieri Giurgiu in anul 2007, executa interventii pentru salvarea persoanelor incarcerate sau blocate in medii ostile vietii, (membrii echipajului fiind specializati in actiuni de descarcerare si acordare prim ajutor). Tracteaza modulul pentru dezastre dotat cu post medical avansat de categoria I, pentru ingrijirea a 15-20 de pacienti.

Autospeciala pentru descarcerare grea pe autosasiu MAN – intrata in dotarea I.S.U. in noiembrie 2010 prin Programul de Dezvoltare Regionala 2007-2013, este destinata interventiilor la accidente de circulatie si accidente industriale de anvergura. (Este incadrata de echipa de cautare-salvare a Detasamentului de pompieri Giurgiu.)

Autospeciala de lucru cu apa si spuma de capacitate medie Renault Midlum a intrat in dotarea ISU in 2005. Este destinata stingerii incendiilor izbucnite in mediu urban si dispune de accesorii de descarcerare si acordare a primului ajutorului medical. (Permite utilizarea si in misiuni de descarcerare a victimelor accidentelor rutiere.)

Continuam cu doua autospeciale de medie capacitate MAN intrate in dotare ISU in noiembrie 2011 prin Programul de Dezvoltare Regionala 2007-2013. Sunt destinate stingerii incendiilor, descarcerarii victimelor si acordarii primului ajutor medical calificat. (Dispun de un rezervor de 2000 litri de apa, 130 litri de spuma. In prezent asigura misiuni in raioanele de interventie ale Detasamentului de pompieri Giurgiu si Garzii de interventie nr. 2 Ghimpati.)

Au urmat cele doua autospeciale de capacitate marita pe autosasiu SCANIA intrate in dotare in octombrie 2011, tot prin Programul de Dezvoltare Regionala 2007-2013. Sunt destinate stingerii incendiilor, interventiilor pentru descarcerare si prim ajutor calificat. Dispun de rezervor de 5000 litri de apa si 200 litri de spumogen. Deservesc raioanele de interventie ale Garzii 2 Ghimpati si Garzii 3 Roata de Jos.

Autospeciala de capacitate marita pe autosasiu Iveco Magirus, intrata in dotare in octombrie 2007, cu rezervor de 5000 litri de apa si 400 litri de spumogen, este destinata stingerii incendiilor, interventiilor pentru descarcerare si prim ajutor calificat. (In prezent asigura misiuni in raioanele de interventie ale Detasamentului de pompieri Giurgiu.)

Parada cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei a fost incheiata de defilarea Orchestrei de suflatori „Valahia” a Centrului Cultural „Ion Vinea”, condusa de maior in rezerva Petanca Virgil.

 

Articol adaugat de pe data de 1 decembrie 2011.
Postat in: Giurgiu, Prima pagina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *